Vondel Magazine

Hotel van de Vijsel Lobby Geschiedenis

5 historische feiten over Hotel van de Vijsel

Wat Hotel van de Vijsel uniek maakt, is de overvloed van houtelementen die je overal zult tegenkomen. Maar welke geschiedenis schuilt er achter de houten gevels van Hotel van de Vijsel? 

  1. Bijna 40 jaar geleden was Hotel van de Vijsel een houthandel, genaamd ‘Houthandel Van de Vijsel’. Dit pand op de Overtoom was eigendom van Familie van de Vijsel. Mensen konden hier allerlei klusartikelen kopen zoals gereedschap, ijzerwaren. Eigenlijk een soort ouderwetse Gamma dus!
  2. In 2005 werd het pand als gemeentelijk monument aangewezen. Dit vanwege de cultuurhistorische waarde van het pand en natuurlijk de schoonheid. Niet lang hierna kwam het pand echter leeg te staan… 
  3. Het pand zag er voor de verbouwing uit als een echt spookhuis. Waar de deur vroeger omver gelopen werd door klanten, was het nu een verlaten met graffiti bespoten pand geworden. Kijk maar naar de foto hieronder!

4. Sinds 1999 is er gestart met de bouw van Hotel van de Vijsel en het is pas geopend in 2018. Deze transformatie van bijna twintig jaar is een van de meest langslepende hotelprojecten die Amsterdam kent. De verbouwing liet lang op zich wachten door het lange proces van goedkeuringen. 

 

5. Ontzettend veel houten delen moesten worden weggehaald in verband met brandgevaar. Gelukkig heeft architect Minke Wagenaar veel historie kunnen behouden en herstellen. Zo zijn alle houten balken genummerd, verwijderd en vervolgens opnieuw geplaatst en is de oorspronkelijke buitengevel behouden gebleven. Ook binnen vind je nog steeds prachtige karakteristieke elementen vanuit de 19e eeuw.

Kom Hotel van de Vijsel ervaren en boek uw verblijf
Boek je verblijf